Da je branje res potovanje v drugačni, domišljijski svet, so v letošnjem šolskem letu dokazovali učenci osmih in devetih razredov, ki so se pripravljali na selekcijsko tekmovanje iz znanja slovenščine za Cankarjevo priznanje pod skupnim naslovom Nevidni svetovi.

Skupaj s svojo mentorico Valentino Volavšek so prebirali mladinski roman sodobne pisateljice Irene Androjna Modri otok in pustolovsko potovali po otoku, ki je ponujal tudi številne fantazijske prvine, obenem pa v osrednjo zgodbo postavil mlade s svojimi ljubeznimi in težavami. Učenci so ob interpretativnem branju in pisanju razlagalnih esejev že na šolskem tekmovanju pokazali veliko znanja, najboljši – osmošolca Ana Lajnšček Kralj in Aljaž Grifič ter devetošolca Vita Jurak in Tim Vezjak, pa so se 16. januarja na ŠC Velenje udeležili regijskega tekmovanja in tam z izjemo Ane, ki je žal zbolela in se tekmovanje ni udeležila, dosegli bronasto Cankarjevo priznanje.

Na državno raven tekmovanja, ki je potekalo 16. marca v Zrečah, pa se je uspel uvrstiti le osmošolec Aljaž Grifič. V svoj esej je ob poznavanju fantazisjko-pustolovskega romana vnašal svoja doživetja, vtise in tudi kritična razmišljanja o družbeno-aktualnih temah. S svojim esejem je prepričal tudi na državnem tekmovanju in zasluženo osvojil srebrno Cankarjevo priznanje.

Aljažu kot tudi vsem ostalim tekmovalcem ob doseženem uspehu iskreno čestitamo in jim želimo še veliko nadaljnjih prijetnih trenutkov ob branju knjig.