Pred učenci zaključnih razredov se pojavlja veliko vprašanj, povezanih s prihodnostjo. Nekateri izmed njih se bodo že ob koncu osnovne šole odločili za poklic, drugi bodo z nadaljevanjem šolanja na gimnaziji odločitev glede poklicnega področja odložili za nekaj let.

Izbira poklica oz. srednje šole pa je v vsakem primeru zelo pomembna odločitev za vsakega devetošolca. Potrebno je dobro poznati samega sebe, v veliko pomoč pa so informacije o različnih možnostih izobraževanja, značilnostih posameznih poklicev in poklicnih področij.

Na šoli poskušamo v čim večji meri informirati devetošolce in jim svetovati pri izbiri srednje šole glede na zanimanje in šolski uspeh posameznega učenca.

Vpis učencev v srednje šole poteka meseca aprila za naslednje šolsko leto. Vpis organiziramo v šoli, saj želimo starše razbremeniti dodatnih skrbi.

Več informacij lahko dobite na spletni strani https://www.gov.si/teme/vpis-v-srednjo-solo/

Glede opisov posameznih poklicev priporočamo spletno stran: https://www.ess.gov.si/ncips/opisi-poklicev

Pri odločanju o nadaljnji poklicni, izobraževalni poti … vam bodo v veliko pomoč informacije na spletni strani: https://www.mojaizbira.si/

Predvidoma meseca junija vsako leto se lahko bodoči dijaki potegujejo za različne vrste štipendij. Vse informacije o štipendijah lahko dobite na spletni strani Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije. (http://www.sklad-kadri.si/)

 

Vpis v srednje šole v šol. letu 2020/2021

MIZŠ je 16. 4. 2020 objavilo nov rokovnik za prijavo kandidatov in izvedbo vpisa v 1. letnik srednjih šol za šolsko leto 2020/2021.

Nov rokovnik najdete tukaj.

Informacije o načinu izvajanja preizkusov nadarjenosti in prenosu prijavnic na druge šole najdete v spodnjem dokumentu.

Nov-rokovnik-za-prijavo-in-vpis-v-SS-INFO-ZA-SPLET